Dr. Varga Noémi

Állatorvos

1969 szeptember 27-én születtem Bánffyhunyadon.
1976 - 1984 között a Margittai Elemi és Általános Iskola tanulója voltam.
1984 - 1988 A Nagyváradi Gozsdu Manó Gimnáziumba jártam, és itt érettségiztem.
Abban az időben, annak, aki nem mezőgazdasági szakközépiskolát végzett, egy éves mezőgazdasági /állattenyésztési gyakorlat volt az egyetemi felvételire való jelentkezés előfeltétele. Ezt a gyakorlatot én egy sertéstelep szülészeti részlegén végeztem.
1991 - 1998 Kolozsváron előbb az Állatorvos Technikusi Főiskolát, majd az Állatorvostudományi Egyetemet végeztem el.
1998 - 1999 Kisállat szakorvosi diplomát szereztem.
1998 - 2000 februárjáig Kolozsváron egy nagy forgalmú kisállatklinikán dolgoztam.
2000 - 2003-ig Budapesten, Szentendrén, Pilisvörösváron kisállatrendelőkben és állatpatikákban dolgoztam. Ebben az időszakban honosítottam Magyarországon a diplomámat.
2003 április 22-én nyitottam meg Piliscsaba Fő út 25. szám alatt a rendelőmet és 2020 május 4-én költöztünk át az új épületbe a Fő út 15. szám alá.

Mint minden praktizáló állatorvos én is tagja vagyok a Magyar Állatorvosi Kamarának. Alapító tagja vagyok a Magyar Állatorvosok Világszövetségének és a Magyar Állatorvosi Kamara Alternatív Állatgyógyászati Tagozatának.

Annak, aki még többet szeretne tudni:

Ez a szakma nagyon széles skálát ölel fel: gyógyszergyártás, tápszergyártás, kutatás, tanítás, laboratóriumi munka, élelmiszer ellenőrzés, hatósági munkakörök, klinikus állatorvos telepi vagy rendelői stb, ebből a széles skálából engem mindig is a klinikum érdekelt, azon belül is a kisállatok gyógyítása. Ez a szűkebb terület is hihetetlen módon szakosodott: van ortopéd, sebész, neurológus, szív, szem, fog, onkológus, bőrgyógyász, endokrinológus, respiratológus, ultrahang, CT, MR, szaporodásbiológus stb. szakorvos.

Hamar rájöttem, hogy egy olyan kisvárosi praxisban, mint az enyém bármi előfordulhat: császármetszés, idegen tárgy miatt bélelzáródás (például a saját macskám „mandulaműtétje”,egészben lenyelt egy mandulaszemet, ami a vékonybélben megdagadt és elzárta azt), különféle balesetek ( autó, leesik, felakad, beleugrik, felszakítja, leszakítja, nyúlcsapda, hurok stb.), légpuska, sörétes puska, hőguta, daganatok a legkülönbözőbb lokalizációval, toklász a fülben, atka a fülben, féreg a szemben, féreg a bőrben, féreg a szívben, miázisok (légybeköpés) nyáron van úgy, hogy 3 naponta néha végzetes is, babézia és Lyme kór a kullancsok által terjesztve, járványos betegségek: kennel köhögés a kutyáknál, leukózis, fertőző hashártyagyulladás és AIDS a macskáknál, belgyógyászati esetek (cukorbetegség, pajzsmirigy elégtelenség vagy túltengés, a mellékvese betegségei, a máj, vese, belek betegségei stb.), a modern kor és a civilizáció nagy vívmányai az allergiák és az atópiák, a fiatal és az idős kor betegségei stb...

A diagnózis felállításában előnyt jelent a helyismeret és a tapasztalat, tudom azt hogy bizonyos körzetekben milyen járvány terjed aktuálisan és aszerint állítom össze a védőoltás protokollt is.

Következtetés: mindenhez értenem kell, ugyanakkor arra is rá kellett jönnöm, hogy mindenhez nem érthetek maximálisan és egy élet sem elegendő ahhoz, hogy mindenből a kívánt szintre fejlesszem magam. Ez nagyon sokáig komoly lelkiismereti problémát okozott és sokat gondolkoztam azon, hogy mi lehet itt a megoldás? Az évek alatt, arra az eredményre jutottam, ha a lehetőségeimhez mérten folyamatosan frissítem a tudásomat, ha biztosítani tudok egy lelkiismeretes, legjobb tudásom szerinti ellátást, ebben segít egy vérbiokémiai laborgép, egy mikroszkóp és egy modern ultrahang készülék, amelyre Dr. Józsa Emőke kolléganőm szakosodott, ha van egy jó oltási, féregtelenítési, bolha, kullancs, szív és bőrféreg megelőzési protokollom, ha jól kommunikálok és ha jól tájékoztatom a gazdikat a rájuk háruló feladatokról, akkor az esetek nagy számát sikeresen megoldottam. Ahol pedig szükséges, igénybe veszem a különböző szakállatorvos kollégák tudását, azon kollégákét, akikben magam is megbízom és a saját állataimat is oda viszem, ha a szükség úgy hozza, akkor mindent megtettem, amit megtehettem. Természetesen nekem is megvan a szívem csücske, nagyon szeretem az alternatív gyógymódokat, a minél természetesebb hatóanyagokat, azokat a szereket, amelyek arra törekszenek, hogy a kibillent életerő egyensúlyt helyre állítsák. Elég sok és jó tapasztalatot szereztem ezekkel a gyógymódokkal és igyekszem bővíteni folyamatosan ezt a tudásomat is.

Tőlünk telhetően segítjük a megbízható állatvédő egyesületek munkáját. Segítjük az elkóborolt állatok hazatalálását és a gazdát kereső állatok otthonra találását. A szabadidő/munkaidő egyensúly megtalálása nagy kihívás, különösen úgy, hogy telefonon megpróbálunk elérhetőek maradni éjjel nappal. Amíg van állatorvos kolléga, addig osztódik a feladat, de egyedül az állandó készenlét megterhelő és kimerítő. Mindazonáltal huszonkét éve vagyok kisállatpraxisban úgy, hogy végig tudtam a helyemen vagyok, nekem hivatásom van, nem szakmám és mindmáig örömmel teszem azt, amit vállaltam.


Dr. Varga Noémi
2020 december Piliscsaba